skip to Main Content

Experter på hydraulik-, elektro- och maskinkonstruktioner

Kattegat Teknik har blivit utsett till Årets Gazellföretag nio år i rad. Hårt arbete ligger bakom i företaget som är experter på hydraulik-, elektro- och maskinkonstruktioner. Nu riktar man blickarna även mot Sverige för de som vill ta del av företagets kunnande och expertis.

Text och research: Bengt-Olle Persson, Leverantötstidning, Nr6 November 2017 

Vi träffar direktören Jörgen Kroer och elektroingenjören John Andersen på Kattegat Teknik, och det första man som besökare ser är en hylla fylld av Gazell-utnämningar som bevis för att företaget är framgångsrik och har uppvisat ett kontinuerligt växande resultat.

– Jo, det har gått bra för oss. Vi har utsetts till Årets Gazellföretag här i Grenå nio år i rad. Det är givetvis hedrande men bakom dessa ligger ett strävsamt och målinriktat arbete, betonar Jörgen Kroer.

Kattegat Teknik har tre olika verksamhetsben att stå på. Tillverkningen av egna ställdon som efter en elektrisk impuls utför ett arbetsmoment i form av ett cylinderslag är ett av dessa.

– Vi har ett standardsortiment på lager men kan efter kundens önskemål bygga upp dessa lösningar kring hans eller hennes behov. Det kan röra sig om faktorer som kraften i trycket, slaghastigheten eller slaglängd, berättar Jörgen Kroer.

Standardprodukterna finns i lager och kan levereras omedelbart, medan specialbeställningar tar två till tre veckor beroende på storlek och kvantitet. Närbelägna turistsuccén Kattegatcentret med sina enorma akvarium har pumpar och utrustning som levererats av Kattegat Teknik.

 

Renoverar och byter ut

Det andra affärsområdet rör elektroavdelningen och är den nytillkomna delen i företaget. Här renoverar man elmotorer i alla storlekar, vilket även innefattar omlindning av motorer, byte av axlar, bussningar och lager med mera. Den största elmotorn som renoverats var på 700 kilowatt, vilket gör företaget intressant för en rad industriföretag i behov av Kattegat Tekniks tjänster.

– Vi kan erbjuda ett standardsortiment av utbytesmotorer som kan levereras för dagen men specialorder och omlindning av större motorer behöver vi tre-fyra veckor för att klara. Vi kan också, om kunden så önskar, ersätta deras motorer med helt nya. Här i Grenå finns de vanligaste storlekarna på lager men en specialbeställd kvalitetsmotor tar några dagar att leverera, berättar elektronikingenjör John Andersen.

När det gäller de större motorerna har kunderna i regel framförhållning. De kan ha noterat förslitning och planerar ett stopp i samband med exempelvis semester, julledighet eller liknande, och då passar de på att lämna in motorn till Kattegat Teknik som gör den driftsklar under ledigheten.

 

Mekanisk bearbetning

Det tredje affärsområdet handlar om mekanisk bearbetning. Det kan vara allt ifrån att svarva styckvisa produkter till att arbeta fram prototyper, fräsa detaljer eller liknande. Kattegat Teknik förfogar bland annat över en utrustning som klarar av att rikta, bearbeta och balansera axlar på upp till tio ton.

– Många större industrier, exempelvis pappersbruk, anlitar oss för att renovera slitna, skadade eller krökta axlar. Det blir billigare än att ersätta dem med nya. Oftast rör det sig om obalans i utrustningen och då kan kunden välja att skicka den till oss, eller låta oss komma till dem och balansera den på plats, berättar Jörgen Kroer och tillägger att man för ändamålet förfogar över en specialutrustad laserteknikanordning.

– Det är viktigt att balanseringen görs i tid innan lager, bussningar eller axeln tagit skada. Det är bara att ringa så kan vi vara på plats i Sverige inom 12-24 timmar, beroende på var i landet kunden befinner sig. Vi är beredda att arbeta över hela Norden.

 

 

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Back To Top
Kurv

Kurv

Varen er fjernet. Fortryd

Indtast venligst din email adresse E-mail og kodeord er ikke korrekt eller e-mailen findes ikke.

Skjul Du skal angive dit kodeord

Glemt dit koderod?

Indtast venligst dit navn

Indtast venligst din adresse

Indtast venligst postnummer Indtast venligst by

Please enter your country

Indtast venligts dit telefonnummer

Indtast venligst din email adresse

You must accept our terms to be able to signup

Glemt dit kodeord? Indtast venligst din email adresse.
Du vil herefter modtage en mail med et link til ændring af din adgangskode.

Error message here!

Tilbage til login

Close